Telefoon: 0317-617.490

06-03-2019

Ge had gelijk

Dit is weer een verhaal uit de “oude doos”-serie. Het gaat over maître Dedobbeleer, die aan de wieg stond van het Aikido in onze contreien.

Maître Dedobbeleer...

...is een van de mooiste mensen die ik in de aikido-wereld ben tegen gekomen. Goed in aikido, bescheiden en integer. In mijn vorige verhaal noemde ik hem al even.

Hij kwam uit Brussel en was een directe leerling van Tamura Sensei uit Frankrijk. In de tijd dat ik hem leerde kennen was hij derde dan, wat in die tijd ‘top of the bill’ was. Hij was op zijn beurt weer de leraar van mijn eerste leraar, Peter Bacas.

In die begin jaren uit jaren 70 kwam hij regelmatig naar Nederland samen met de heer Schelstraete, die alleen maar Frans sprak. Mijnheer Dedobbeleer sprak Nederlands en Frans. We noemde hem maître omdat we hem nog geen in die tijd nog geen sensei konden noemen (dat lag gevoelig naar de Japanse senseis). We wilden hem echter vanwege zijn persoonlijkheid en hoge leeftijd met égards behandelen, alhoewel hij later zei: ”Zeg maar Jean” - iets wat we nooit deden.

Veel aikido-beoefenaren van het eerste uur van de Aikido Bond Nederland hebben veel aan hem gehad in hun eerste schreden op het aikido-pad. Ook jaren later heeft hij ons veel steun gegeven toen onze toenmalige technisch directeur Kanetsuka Sensei ernstig ziek was geworden. Zijn bescheidenheid en integriteit komen vooral tot uiting in het volgende verhaal.

Incorrecte correcties

Ik was er niet bij, maar tijdens een grote stage, ergens in Frankrijk onder leiding van Tamura Sensei, trainde maître Dedobbeleer met een jonge zwartebander. Op een gegeven moment ging deze jongeman mijnheer Dedobbeleer corrigeren. Ken je dat ook? Dat je gecorrigeerd wordt door iemand die jou niet kent en vindt dat je van alles fout doet, terwijl hij eigenlijk lager gegradueerd is en lang niet zo goed presteert als jij?  Dat je de neiging hebt om die partner om zijn nummer te zetten en duidelijk te maken dat zijn correcties niet kloppen? Of om op jouw beurt hem tegen te houden? Zo niet mijnheer Dedobbeleer: hij bedankte zijn trainingspartner voor diens aanwijzingen en zei verder niets!

Danuitreiking

Na de les riep Tamura Sensei enkele mensen naar voren om dan-certificaten uit te reiken. Ook maître Dedobbeleer werd naar voren geroepen en ontving uit handen van zijn leraar de vijfde dan. Dat was toen voor de Europeanen het hoogste van het hoogste.

Na afloop kwam de jonge zwartebander zijn excuses aanbieden voor zijn overmoed in zijn correcties aan onze maître. Diens antwoord was karakteristiek:

“Awel, mejong, maar ge had gelijk!!!”

Piet Lagerwaard

maart 2019