Telefoon: 0317-617.490

Nieuwe cursus Qi-Gong maart-april 2019

08-03-2019
Houwke Ong (3e dan) verzorgt weer een reeks van 7 Qi-Gong-lessen van 8 mrt t/m 26 apr 2019 op vrijdagavonden van 20.30u-21.45 uur.

Sterk staan vanuit ontspanning is in onze maatschappij van wezenlijk belang geworden. Bewustzijn en inzicht van de verbinding tussen lichaam en geest helpen hierbij. En het helpt ook voor je gezondheid.

Programma

 1. 8 mrt: start van de lessenreeks
 2. 15 mrt
 3. 22 mrt
 4. 5 apr: theorieles
 5. 12 apr
 6. 19 apr: variaties
 7. 26 apr: laatste les in de reeks

Let op: vrijdag 29 maart (tussen les 3 en les 4) valt uit, dan is er GEEN les!

De locatie is Home of Zen, Velperweg 95, 6824 HH Arnhem.

Kosten: 87,50 euro voor de hele lessenreeks, te voldoen op de eerste les. Herhalers van de 7-lessenreeks kunnen meedoen tegen het gereduceerde tarief van 65 euro voor 7 lessen. Aanmelding of vragen kunnen gemaild worden naar Houwke@moai.nl.

Indien je teveel data niet kunt heeft het geen zin om mee te doen omdat de lessenreeks een opbouw kent. Je kunt wel aangeven dat je op de hoogte gehouden wilt worden voor de volgende lessenreeks, of kijk op de website www.moai.nl.

Voel je vrij om dit bericht door te geven aan anderen in je (vrienden)kring die mogelijk interesse hebben. Graag zelfs. Vechtkunst-ervaring is niet nodig, want Qi-gong is geen vechtkunst. 

Over Qi-gong:

Qi-gong is een oefenpraktijk uit de Chinese gezondheidsleer en gebaseerd op de Daoïstische leer (o.a. Yin/Yang principe). Aandacht is er voor:

 • gewrichten
 • wervelkolom
 • ademhaling
 • energiecirculatie
 • meditatie

Gezondheidsvoordelen van Qi-gong zijn:

 • vergroting van je lichaamsbewustzijn
 • zuivering van energie en lichaam
 • kalmeert en versterkt het zenuwstelsel (en immuunsysteem)
 • energiecirculatie (deblokkering, loslaten opgeslagen trauma’s)

Je leert ook sterk te staan vanuit ontspanning. De oefeningen versterken je skelet, pezen, bindweefsel, en zenuwen.

 In de cursus leer je een aantal basisprincipes en -oefeningen aan die in een dagelijkse basis routine van 15 minuten (of desgewenst langer natuurlijk) opgenomen kunnen worden. Doel is dat je de oefeningen zelf in een dagelijkse routine opneemt. Met andere woorden, in deze cursus leer je zelf te vissen in plaats van dat je elke week, het hele jaar door, een vis (Qi-gongles) krijgt. Qi-gong leent zich uitstekend voor deze vorm van overdracht omdat je geen partner nodig hebt en de oefeningen simpel aan te leren zijn. Eén les zal de theoretische achtergronden behandelen uit het Daoïsme. Enige theoretische basiskennis kan helpen in de discipline om na de lessenreeks zelf door te gaan. 

Over Houwke Ong

Ik beoefen ruim 30 jaar verschillende vormen van vechtkunsten als judo, karate, tai chi en aikido. In ben momenteel docent/instructeur (3de dan) bij de Aikido Stichting Arnhem. Qi-gong is de gezondheidstegenhanger van Tai-chi. Qi-gong is geen vechtkunst, Tai-chi in de basis wel (hoewel je dat soms niet zou zeggen vanwege het langzame karakter van de bewegingen). In China wordt Qi-gong in combinatie met Tai-chi beoefend. Qi-gong en Tai-chi zijn eigenlijk twee kanten van dezelfde medaille en beide zijn gebaseerd op de Daoïstische leer, die mijn warme belangstelling heeft. Qi-gong, Aikido, Daoïsme, meditatie zijn onderdelen in mijn spirituele ontwikkeling als mens, naar wijsheid en gezondheid. Dit alles gestoeld op de energiestromen in je lichaam en de verbinding tussen lichaam en geest.