Telefoon: 0317-617.490

16-12-2016

Leden aan het woord: Loes de Groen

Leden aan het woord: Loes de Groen

Met enige regelmaat komt een van onze leden aan het woord. Deze keer Loes de Groen..

Afgelopen zondag ben ik 1e dan geworden, samen met vier anderen in Utrecht. Ik zit nu 10 jaar op aikido, en ben met 16 jaar de jongste zwarte band van onze aikido federatie, hoe vet klinkt dat?? En vergeef me, dit stukje wordt een ode aan aikido en vooral een ode aan Jiki Shin Kan en in het bijzonder aan Piet Lagerwaard.

Aikido even eerst. Het leert me te ontspannen in situaties waarbij je eerste reactie spanning is. Maar misschien het belangrijkste voor mij: door aikido ben ik bewust geworden van mijn lichaam en ook hoe ik het op een bewuste manier kan gebruiken.

Toen ik 6 was ben ik begonnen met Aikido, onder andere omdat mijn broer er ook op zat. Hij heeft me zelf nog les gegeven. Mijn broer, Luc de Groen, is afgelopen zondag ook geslaagd voor zijn zwarte band. We hebben afgelopen jaar samen hard getraind. Luc is ook weer in Arnhem gaan trainen nadat ik mijn 1e kyu haalde, want zoals Luc ooit heeft gezegd: “ik wil echt niet dat mijn zusje me inhaalt, en eerder haar zwarte band heeft”. Ik heb vijf seconden eerder mijn diploma gekregen! Há, toch ingehaald :)

Op een gegeven moment ben ik mee gaan trainen met de volwassenen. Ik trainde vooral met - bij voorbaat excuses - oude mannen. Bij ons op de club heerst er echter een fijne en vooral veilige sfeer; ik heb me nooit onaangenaam of ongemakkelijk gevoeld en voel me zeker in de gelegenheid om, als dat wel het geval zou zijn, naar iemand toe te stappen binnen de club. Afgelopen paar maanden is het aantal vrouwen dat is gaan aikidoën sterk vermeerderd, ook een stuk gezelliger in de kleedkamer. Door een actief bestuur werkt de club constant aan vernieuwing, ze staan open voor verandering en zeker voor suggesties.

De veilige sfeer komt ook door Piet Lagerwaard. Hij benadert je met humor, vriendelijkheid en vertrouwen. Hij heeft een eigen aikidostijl, waar ik erg aan gehecht ben geraakt, net zoals ik aan Piet zelf gehecht ben geraakt.