Telefoon: 0317-617.490

21-01-2016

Oproep aan alle vrouwen met sportieve voornemens

Oproep aan alle vrouwen met sportieve voornemens

Foto: Susan Lentjes

Mijn naam is Marianne Buitenhuis (43), getrouwd en moeder van tweelingdochters (12). Sinds een jaar beoefen ik met veel plezier aikido. Ik zou graag meer balans willen in de man-vrouw verhouding tijdens de trainingen.

Kat uit de boom

Vorig jaar leidden mijn goede voornemens mij naar een gymzaal in het Olympus college. Ik wilde graag iets nieuws leren en mezelf daarbij uitdagen. De advertentie voor een open les aikido paste daar precies bij. De eerste uitdaging was om te gaan kijken bij deze open les. "Je mag ook wel meedoen" bood sensei Piet aan. Ik kijk liever eerst de kat uit de boom en heb mijn allereerste aikidoles rustig geobserveerd vanaf een bankje. En wat ik zag, beviel goed.

Over de streep

Een week later was de eerste les van de introductiecursus en had ik moed verzameld om mee te doen. Gelukkig waren er nog meer beginners, waaronder Marjolein die mij over de streep kreeg om lid te worden met de woorden: "schrijf je ook in, dan ben ik niet de enige kneus".

Mannen gooien

Regelmatig appte ik vooraf of mijn mede- startster ook kwam voor een rondje "mannen gooien" zoals ze dat zo mooi noemde. Er komen nu eenmaal meer mannen dan vrouwen en dat vind ik best jammer. Waar zijn toch die dames? Die moeders van kinderen die op aikidoles zitten? Die echtgenotes, vriendinnen, buurvrouwen? Juist bij aikido werk je niet met spierkracht. Niet sterk, maar slim!

Mentale uitdaging

Voor mij is aikido geen fysieke uitdaging omdat ik al zoveel sport. Des te groter is de mentale uitdaging.  Aikido kun je niet leren door ernaar te kijken, je leert door te doen en te voelen. Ik heb geleerd dat een "goede tegenstander" zijn van pas komt in allerlei situaties. Tijdens een lastig gesprek in mijn werksituatie dacht ik: "in mijn centrum blijven, niet wegduiken achter het bureau en ook die ander niet over het bureau heentrekken". Contact houden en harmonie zoeken in conflicten, zonder zelf uit balans te raken.

Gewoon doen

Sensei Piet mengt humor met wijze levenslessen. Op deze milde manier duwt hij zachtjes tegen mijn grens aan maar zal deze nooit overschrijden. "Als je iets echt niet wilt of kunt, dan hoeft het niet". Een jaar na mijn eerste aikidoles heb ik toch wat grenzen verlegd en dat blijf ik proberen. Mijn gebrek aan talent compenseer ik met doorzettingsvermogen. Ik blijf het gewoon doen, want aikido is en blijft leuk. Wie doet er een keer mee?